Koen Hoste 100e aanmelding op de Bravo site

24 juli 2025

Koen Hoste, vermeerderaar in het Belgische Tielt, is de honderdste aanmelding op de site! “Ik ben een trouwe BRAVO lezer. Toen ik via een mail vernam van de nieuwe site heb ik mij dan ook aangemeld”, zegt Koen Hoste. Hij leest elke dag online nieuws. “Nu komt daar de BRAVO site bij. Ik ben als pluimveehouder echt opgegroeid met de BRAVO. Daar heb ik veel van geleerd, en nog steeds.”

Koen en zijn vrouw Annelies houden in Tielt, tussen Brugge en Gent, 58.500 vleeskuikenouderdieren. Na jaren als zelfstandig vrachtwagenchauffeur veevoer te hebben rondgebracht, stapte hij in 2009 in het ouderlijke bedrijf dat toen 35 melkkoeien en 30 hectare grond omvatte. “Dat was te weinig voor twee gezinnen dus we zochten een tweede tak. Via veevoederfabrikant Vanden Avenne ben ik toen in contact gekomen met de pluimveesector, en specifiek met het houden van vleeskuikenouderdieren. Het was liefde op het eerste gezicht, vooral omdat deze bedrijfstak duizend-en-één uitdagingen telt.”

BRAVO als leerschool

Koen bezocht veel open dagen om kennis op te doen en kreeg veel begeleiding van Broederij David. Familie Hoste bouwde de eerste stal voor 16.500 vleeskuikenouderdieren. Een stal met een, voor die tijd, uniek ventilatiesysteem uit een geïsoleerd plafond met inlaatventielen en werkt met dagelijkse mestverwijdering onder de beun. “Het was een uitdaging maar het werk met de kippen beviel zo goed, dat we al snel de vergunning aanvroegen voor een tweede stal.
In 2012 vroeg BRAVO mij een stuk over ons bedrijf te schrijven. Sinds die tijd lees ik dan ook de BRAVO. Het is fijn dat het toegespitst is op de opfok- en vermeerderingssector. Ik vind BRAVO een geweldig initiatief om op de hoogte te blijven. Het is heel interessant om te lezen hoe collega’s problemen aanpakken op hun bedrijf”, zegt de 46-jarige pluimveehouder.

De derde stal bouwden ze in 2014 waarmee het totaal op 58.500 vleeskuikenouderdieren kwam. De stallen zijn zeer efficiënt ingericht en nagenoeg volledig geautomatiseerd met warmtewisselaar, inpaklijn van Prinzen met diverse Meggsius oplossingen voor selectie, inspectie en verpakken van de broedeieren. Het echtpaar is blij met de grote tijdswinst. Na deze ronde komt er een Ovoclear om de veertjes van de eieren te verwijderen”, legt Koen uit. Ze zijn erg tevreden over de data die de diverse applicaties opleveren. “Meten is weten en als het nodig is kun je direct actie ondernemen. Ons doel is tenslotte zoveel mogelijk kwalitatief goede broedeieren af te leveren”, aldus Koen. Hun volgende uitdaging is om vanaf het volgende koppel voor eigen rekening vleeskuikenouderdieren te gaan houden.

BRAVO archief

De BRAVO boekjes bewaarde Koen. “Regelmatig kijk ik terug. Makkelijk was dat er themanummers waren. Zo heb ik pas het boekje met themanummer ‘Koeling’ weer eens bekeken. Wellicht kan dat ook via een zoekfunctie op de site.” Hij mist het papieren boekje wel. “Ik vind het een handig formaat dat lekker wegleest. Het is even wennen dat het nu online is maar dat went snel.”

Contacten

Het forum op de site heeft Koen ook al bekeken. “Dat is een makkelijke manier om in contact te komen en ik waardeer de open- en eerlijkheid van de pluimveehouders. Dan kun je van elkaar leren”, zegt de vermeerderaar. Hij hoopt dat er veel opfokkers en vermeerderaars gebruik van gaan maken. Een gemakkelijke manier van kennis delen of vragen stellen. Hij heeft het meeste contact met Nederlandse vermeerderaars. “Hier in België zijn geen studieclubs. Wie weet kunnen we die nog oprichten. Ik raad het elke opfokker of vermeerderaar aan om bij www. Pluimvee-bravo.nl een inlog aan te vragen. Er komen verschillende aspecten aan bod. Je ziet wat collega’s doen, welke technieken succesvol zijn. Zo kom je op ideeën die je kunt toepassen in je eigen bedrijf of onderzoek.”