Bart en Teun Vloet combineren vleeskuikens en vermeerdering

v.l.n.r. Bart, Karel en Teun Vloet voor vermeerderingsbedrijf in Wanroij
Bart en Teun Vloet uit het Brabantse Wanroij houden op twee locaties vleeskuikenouderdieren en op drie locaties vleeskuikens. Hoe zijn die twee takken te combineren, waar lopen ze tegenaan en wat zijn de voor- en nadelen?
“We zijn altijd druk. Dat is een gegeven. Er is nooit rust met vijf bedrijven. Elke twee weken zijn we een bedrijf aan het schoonmaken. Gelukkig liggen ze allemaal binnen 13 kilometer afstand van elkaar”, lacht Teun. De broers zijn positief gestemd. “De markt is nu, voor zowel vleeskuikens als broedeieren, heel goed. We hebben ook al andere tijden gekend.” Hun motto is ook alles zelf doen. “Dat betekent dat we alleen het laden van de uitgelegde kippen en slachtrijpe kuikens laten doen. Dat is druk en vraagt de nodige planning”, legt Teun uit. In de kantine in Wilbertoord hangen twee planningsborden: één met alle koppels op de bedrijven en een met de personeelsbezetting.
Bedrijfsontwikkeling
Karel Vloet (61), de vader van Bart (35) en Teun (33), begon aan het Oosteind in Wanroij met vleeskuikenouderdieren. “Daar houden we nu in 5 stallen 35.000 moederdieren. In Wilbertoord, een paar kilometer verder, houden we ook 35.000 moederdieren in 5 stallen”, licht Teun toe. Elf jaar geleden kochten ze daar het bedrijf van de buurman die al voor hen opfokte. Sinds twee jaar is dat een scharrelvleeskuikenbedrijf voor 37.000 1 ster Beter Leven kuikens.
Teun werkt al jaren thuis. Hij wist al van jongsafaan dat hij het ouderlijk bedrijf over wilde nemen. Barts carrière liep anders. “Eerst wilde ik leraar worden en startte de lerarenopleiding. Dat was het toch niet. Na 5 jaar MAS veehouderij en daarna HAS-bedrijfskunde en Agribusiness ging ik als vleeskuikenadviseur werken bij De Hoop Mengvoeders.” Een jaar of vier later kochten ze een vleeskuikenbedrijf in Oeffelt: 4 stallen voor 120.000 reguliere vleeskuikens en ging Bart volledig thuis werken. In maart 2025 kochten ze in Wanroij een vleeskuikenbedrijf met 100.000 reguliere vleeskuikenplaatsen.
Combinatie
Teun: “Is de combinatie ouderdieren en vleeskuikens een bewuste keuze? Nee, eigenlijk niet. Het is zo gelopen. De vergunningverlening zit hier in Brabant al zo lang op slot dat dit de uitbreidingsmogelijkheden waren.” Bart vult aan: “We willen ondernemen en we willen kansen proberen te grijpen als ze zich voordoen. Nieuwe vergunningen krijgen we niet. De vierkante meters in Nederland zijn erg kostbaar. Wat je hebt, heb je. We hebben relatief oude stallen. Ideaal zou zijn vier nieuwe locaties. Daar hoeven we niet bij te wonen. Grotere stallen, lagere uitstoot, efficiënte looplijnen, goede hygiënesluis en praktisch werken. Maar we kijken dus naar de mogelijkheden die er wel zijn.”

Opzet kuikens oktober op nieuwe bedrijf in Wanroij.
Eigen kuikens opzetten
Bij aankoop van het eerste vleeskuikenbedrijf hadden ze drie schakels in eigen beheer: opfok, vermeerdering en vleeskuikens. Bart: “We zijn toen gestart met het opzetten van eigen vleeskuikens. We gaven de ouderdieren extra vitaminen en mineralen, raapten 5 dagen de broedeieren die zo kort mogelijk op de broederij stonden voordat ze de broedmachines in gingen. We lieten die in loonbroed uitbroeden. Dat zagen we terug in de resultaten: uniforme kuikens, lage uitval, weinig afkeur en hoge groei. Helaas had de slachterij er geen extra geld voor over en er ging heel veel eigen geld inzitten. Voordat we de euro’s op de rekening hadden, waren we 12 weken verder. Dat vraagt veel van de liquiditeit.” Corona kwam en de markten stortten in. Teun: “We hebben echt ellende gehad. Net fors geïnvesteerd met aankoop Oeffelt. GPS, waar wij kuikens aan leverden, ging failliet dus dat kostte ons veel geld.”
Prognoses maken
Wat de broers van die slechte tijd hebben geleerd is prognoses maken. Bart: “Dat doen we nu maandelijks. We zijn ons bewust van andere tijden. Nu lijken de bomen ook weer tot de hemel te groeien maar dat blijft niet zo.” Teun vult aan: “Je leert wel veel van zo’n periode.” Ook hebben ze sinds corona op beide bedrijven traaggroeiende ouderdieren voor de Nederlandse markt en zetten ze eigen kuikens op bij het 1 ster vleeskuiken bedrijf. Teun: “We dachten daardoor ook meer rust te krijgen vanwege de jaarcyclus maar dat valt eigenlijk tegen. Met vijf bedrijven is het altijd druk.”
Taakverdeling
Bart: “Ik ben de verantwoordelijke voor de vleeskuikens. Vind ik ook mooi: afspraken maken en de handel eromheen.” Teun is verantwoordelijk voor de vermeerdering: “We hebben al jaren drie vrouwen die de eieren rapen. Dat werkt prima. We zijn allemaal flexibel; wil iemand vrij, dan kan dat en lossen we het op. Dan werkt het andersom ook. Ons pap heeft het motto: ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’. Dat is ook ons motto”, lacht Teun. Naast een aantal weekendkrachten hebben ze al jaren twee parttime Poolse medewerkers en sinds kort BBL-leerling die de pluimveeopleiding volgt. Het personeel is overal inzetbaar. Teun: “Het werken met de Poolse werknemers bevalt heel goed. Ze komen hier om echt te werken; willen veel uren maken. Wij zorgen voor huisvesting en een goed salaris. Ze gaan om de beurt een paar weken naar huis. Kijken zelf op het planningsbord wanneer het uitkomt. Ideaal.”
Het vinden van weekendkrachten gaat vaak via via. “Verder hebben we regelmatig een feestje of etentje. Dat is gezellig en goed voor de sfeer.”
Financieel sterker
Bart noemt als voordeel van het houden van zowel vermeerdering als vleeskuikens, hun onderhandelingspositie. “Je staat sterker met grotere aantallen en meerdere bedrijven.” De onderhandelingen doen ze altijd samen. Dan weet je meer en sta je sterker. Ze ervaren de bedrijfsvoering als sterker en efficiënter.
Teun: “We proberen groter te denken. Eerder verving je in 1 stal bijvoorbeeld de drinklijnen. Nu pakken we alles tegelijk aan. Ook dat geeft inkoopvoordelen. Door oude stallen hebben we al heel veel gerenoveerd, maar merken wel dat als we zien dat er ergens een verbetering in zit we dit, dat ook weer up-to-date maken.”
In de leegstand doen ze alles zelf. “Sinds een jaar hebben we veel geïnvesteerd in machines om zo onze leegstand zo efficiënt en vlug mogelijk te laten verlopen. We hebben een nieuwe grote platte wagen aangeschaft waarmee we van locatie naar locatie rijden. Hierop staat dan een hoogkiepbak, rubberen mat, veegmachine, instrooibak, ontsmettingsmachine en lepels.”

De verreiker met materialen om makkelijk en efficiënt op alle locaties schoon te maken.
Daarnaast hebben ze op iedere vleeskuikenlocatie een kleine silo op een bok staan waarin het startvoer wordt gelost. “Daar rijden we met de voerwagen onder en kunnen per keer 1 ton voer laden om het voer op papier klaar te leggen voordat de kuikens in de stal komen. Deze voerwagen is een oude nertsenvoerwagen die is omgebouwd om automatisch dit werk te verrichten. De enige handeling die we moeten verrichten aan dit werk is het vervangen van de lege rol papier voor een nieuwe rol”, legt Teun uit.
“We strooien zelf in, dus kopen bijvoorbeeld turf per vrachtwagen. Dat is interessant. We vinden het ook leuk om al het werk zelf te doen. Dat is afwisseling”, lacht Bart.

Met een voormalige nertsenvoermachine laadt Vloet startvoer om het op papier klaar te leggen voor ontvangst eendagskuikens.
Knelpunten
Het moeilijkste van de combinatie is de hygiëne. “We werken altijd van jong naar oud dus de dag beginnen bij de jongste kuikens. Altijd schoon naar binnen bij de vermeerdering. Overal omkleden en douchen en weer schoon de auto in. Ook de auto schoonhouden. Op elk bedrijf is een goede hyiënesluis een vereiste”, zegt Teun.
Goed samenwerken is ook belangrijk. Teun: “Dat heeft in het begin wel wat tijd gekost maar we weten nu waar ieder goed in is en wat we aan elkaar hebben en overleggen veel.”
Zus Anne en haar man Niek wonen in de bedrijfswoning van het vleeskuikenbedrijf in Wilbertoord en hebben nu de intentie om het 1 ster vleeskuikenbedrijf over te nemen. Niek werkt nu op het bedrijf om de kneepjes van het vak te leren. “Anne en Niek zijn enthousiast dus dat is mooi”, zegt Bart.
Vleesverkoop
Sinds twee jaar verkoopt Bart kip aan huis ‘Kip van boer Bart’. “Mijn vriendin vindt het leuk om te doen. We laten klanten bestellen per 5 kilo en hebben één afleveravond per maand. Het loopt super. Het is reguliere kip: de meest duurzame kip van de wereld. Mooi om de goede reacties van onze klanten te horen.” En daarnaast is goed voor de maatschappelijke acceptatie, veel klanten hebben vragen over onze kippen en praat er graag in positieve zin over. Goed voor de sector. “Ons bevalt de combinatie vleeskuikens met vermeerdering prima. De voordelen, weten wat er in de sector en schakels gebeurt en daardoor risicospreiding, wegen wel op tegen de nadelen, de hygiëne en de werkdruk. Wat de toekomst brengt weet niemand, maar wij zijn positief gestemd en anticiperen waar nodig”, besluit Bart Vloet.

Logo van vleesverkoop
