In onze productielocaties Nijkerk en Maasbracht maken wij getoaste voeders met een hygiënelijn. In dit proces, waarbij zowel opfok- als foktoomvoeders worden verhit, worden de risico’s op salmonellabesmetting en aanwezigheid van entero’s tot een minimum beperkt. De kwaliteit van deze hygiënelijnen is zo hoog dat we er voeders kunnen produceren voor ouderdieren in de vlees- en in de legsector. In onze productielocatie in Nijkerk mogen we zelfs voeders produceren die geschikt zijn voor basisfokbedrijven en grootouderdieren.

Toenemende vraag vanuit de markt
“Door een toenemende vraag naar deze veilige verhitte voeders was de productielocatie in Maasbracht niet meer toereikend en hebben we besloten te investeren in een nieuwe hygiënelijn in Nijkerk. Deze is in 2023 in gebruik genomen,” vertelt productmanager vleespluimvee Christiaan Buitink. “De afnemers waar wij deze veilige voeders voor produceren, maar ook de retail, broederijen en fokkerijorganisaties, stellen erg hoge eisen aan het voer. Het moet niet alleen op de juiste temperatuur worden verhit, het moet ook voldoende lang verhit worden.”
Dat de vraag naar deze voeders hoog is blijkt uit het feit dat de hygiënelijnen in Maasbracht en Nijkerk helemaal vol zitten,” vult commercieel sectormanager Wout van Wolfswinkel aan. “Er is meer vraag naar, dan we kunnen produceren. Daarom liggen er plannen om ook een hygiënelijn te plaatsen in onze nieuwe productielocatie in Brugge (België).”

Vrijstaande productietoren
Wout: “Om extra veilig voer te kunnen produceren is de nieuwe hygiënelijn in Nijkerk in een nieuwe vrijstaande productietoren gebouwd naast de bestaande voerfabriek. En dat is uniek in Europa. Meestal wordt een verhittingslijn in een bestaande fabriek gebouwd, zoals in Maasbracht het geval is. Maar wij wilden bij deze nieuwe investering de lat nog hoger leggen.”

Wat komt er allemaal bij kijken?
Do van het Ende-Vulgers, plantmanager van de productielocatie in Nijkerk, legt uit hoe het nieuwe productieproces eruit ziet en wat er allemaal bij komt kijken om werkelijk veilig voer te kunnen produceren. “Het malen en mengen van de grondstoffen gebeurt in Nijkerk in de bestaande productielocatie en wordt naar de nieuwe toastlijn getransporteerd die ernaast is gebouwd. Dit transport is de enige verbinding met de bestaande fabriek.”
“Veilig voer is van belang voor de hele productiekolom.”

Gegarandeerde minimale tijd en gegarandeerde minimale temperatuur
“Het meel gaat vervolgens naar een conditioner waar we stoom toevoegen om het product te verhitten,” vervolgt Do. “Is het product op de juiste temperatuur, dan gaat het naar de long time conditioner waar het gedurende langere tijd op de aangegeven temperatuur wordt gehouden. Op deze manier wordt ook de kwaliteit van het voer gewaarborgd. Om dit te realiseren worden de mantel van de conditioner en de Long Time Conditioner met stoom verwarmd. De temperatuur en verblijftijd wordt per productrecept bepaald en wordt afgestemd op het aangegeven protocol van de betreffende afnemer. Het hele proces wordt altijd geregistreerd en is achteraf per order inzichtelijk.”

Condensvrij
Raymond Nuijens, plantmanager Maasbracht vervolgt de uitleg: “Na het verhitten valt het product in de dubbeldeks koeler waar het een aantal minuten verblijft tot het voldoende is afgekoeld. Zowel in onze productielocatie in Maasbracht als in Nijkerk wordt het voer met buitenlucht gekoeld, die via een HEPA-filter en warmtewisselaar geconditioneerd de koeler wordt ingevoerd.”
Zuren via de coater toevoegen
“Na het koelproces gaat het product via een coater naar de opslagcellen,” vervolgt Raymond. “In de coater vindt een mengstap plaats en worden enzymen en zuren toegevoegd. De nieuwe installatie biedt naast de productie van verhit meel ook de mogelijkheid om dit product in korrel of kruimelvorm af te leveren.”

Jarenlange ervaring
Do: “Maar met alleen het verhitten en aanzuren zijn we er niet. Om iedereen op de juiste manier te laten werken, hebben we cursussen georganiseerd voor de operators, chauffeurs, afdeling kwaliteit en pluimveespecialisten om de noodzaak van alle maatregelen uit te leggen. Eén van de afnemers legt het belang van salmonellavrij voer uit en verklaarde daarmee de reden van de investeringen door De Heus. Deze afnemer neemt GP voeders af en is bij de ontwikkeling en totstandkoming van hygiënelijn in Nijkerk nauw betrokken geweest. Met hun jarenlange internationale ervaring, hebben zij deze hygiënelijn tot één van de modernste in Europa weten te bestempelen.”
Continue borging van kwaliteit door monitoring en controle
Christiaan Buitink: “ We nemen monsters van alle orders die we produceren. En regelmatig bemonsteren we de hele lijn; vanaf het moment dat het meel de hygiënelijn binnenkomt, na elke verhittingsstap, na het koelen, na de opslag tot na de bulkbelading. We doen dit overigens ook regelmatig in onze andere fabrieken, maar bij de hygiënelijn ligt de frequentie nog hoger.”

We geloven in de sector
“We hebben flink geïnvesteerd, omdat we geloven in de pluimveesector,” besluit Wout van Wolfswinkel. “We zijn trots op onze tweede hygiënelijn. We noemen het intern regelmatig ‘het neusje van de zalm’ omdat we bij het ontwerp en de bouw over werkelijk alle details hebben nagedacht om veilig voer te kunnen produceren voor de hele pluimveekolom.”
Veiligheid voorop
De investering in de nieuwe hygiënelijn in Nijkerk, beperkt zich dus niet alleen tot de voerproductie, maar strekt zich uit tot en met de aflevering van de voeders tot in top van de pluimveeketen, in de pluimveefokkerij. Dit ten gunste voor de hele pluimveeketen en voor de humane voedselveiligheid.
Benieuwd hoe we de maximale veiligheid waarborgen? Bekijk dan deze video:
